Skal organisationen være af en vis størrelse for at foretage en udvikling?

21 January 2021 Anders Lundtang Hansen
image

editorial

Man kan jo sige, at organisationsudvikling er et begreb, som man implementerer og udfører, og nogle gange får man kompetente instanser til at klare det for en, eller man tager på kursus i det.

Et sted såsom https://www.kjerulf-partnere.dk/organisationsudvikling/ har styr på den slags.

Alle tager med på kurset, eller man lader mellemlederne klare den slags, så de kan drysse deres lærdom ned på dem, som skal modtage det, hvis man nu er mange i denne organisation.

Men man kan jo også spørge, hvad størrelse en organisation egentlig har generelt?

Når man hører ordet, så lyder det jo af en stor størrelse med mange enkeltdele, men man kan vel også være en organisation, selvom man er få medlemmer?

Man kan betragte sig selv som en organisation, eller man kan udnævne nogle eller alle til at være (en del af) organisationen.

Måske er det endda bare en opfattelse, man har i et firma, om sig selv.

Kan alle organisationer modtage udvikling?

En udvikling kommer jo naturligt, og man kan stort set ikke hindre det.

Selv hvis ens firma er det mest konservative og reaktionære af slagsen, så kan man til slut ikke holde udviklingen borte. 
Brander man sig på at være genkendelig og sig selv altid, så er det måske moden, og på den måde bliver man meta-udviklende.

Men om man skal sende en lille organisation på en decideret omgang organisationsudvikling, er måske at skyde gråspurve med kanoner.

Omvendt er det jo aldrig en spildt tid, hvis man som firma – stort eller småt – får noget ud af at deltage i den slags.

Er man en mindre gruppe, der udgør hele firmaet, der tager på sådan et kursus for eksempel, så modtager de allerede den direkte lærdom, end at de skal komme retur på arbejdspladsen og give noget lærdom videre som andenhåndserfaring.

Det må man gøre op med sig selv i virksomheden, om det er besværet værd.

More articles